Pesketaryen Beslenme Nedir? Faydaları Nelerdir?

Vejetaryen beslenmenin bir alt türü olan bu beslenme türünde deniz ürünleri ve balıklar tüketilerek beslenme sağlanmaktadır. Protein kaynağı olarak deniz ürünleri bu beslenme çeşidinde önemli bir yer almaktadır. Deniz ürünlerinin yanında sebze, meyve, tam tahıllar, baklagiller, sağlıklı yağlar ve kabuklu yemişlerin kullanıldığı bir beslenme tarzıdır.

Pesketaryen beslenme tarzında kırmızı ve beyaz et tüketilmemektedir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi deniz ürünleri ve balık tüketimine izin veren bir beslenme tarzıdır. Klasik vejetaryen beslenmeden ayrıldığı nokta burasıdır. Klasik vejetaryenler beyaz ya da kırmızı et tüketimini tercih etmezler.

Pesketaryen beslenme tarzında deniz ürünleri ve balık tüketiminin sebebi olarak sağlık gerekçeleri gösterilmektedir. Çünkü bakıldığında balık Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bunun yanında kolay sindirilmesi ve tüketilen besinlerde yüksek proteine sahip olması ve vitamin, mineral bakımından zengin olmasından kaynaklı olarak oldukça sağlıklıdır. Omega 3 ün zihinsel açıdan sağladığı yararlar da buna ek olarak gösterilebilmektedir.

Pesketaryen Beslenme Listesi İçerisinde Hangi Besinleri Barındırır?

Bu diyetin temeli taze sebzeler, balık ve deniz ürünleri, baklagiller, tam tahıl ürünleri, makarna, pirinç ve ekmektir. Et, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalar da diyet listesinde yerini alabilir. Pesketaryen beslenme tarzının kesin olan tek kuralı kırmızı ve beyaz etin tüketilmemesidir. Bunun dışında tüketeceğiniz balık türünü ya da deniz ürününü kendiniz seçebilirsiniz. Bu beslenme tarzı yapılan araştırmalara göre kalp hastalığını, yüksek tansiyon, obezite ve Tip 2 diyabet gibi hastalıkların risklerini azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Pesketaryen Beslenmenin Faydaları Neledir?

Bu beslenme tarzı dengeli beslenmeyi sağlamaktadır. Bunun yanında protein alımında deniz ürünlerinin ve balık tercih edilmesi sindirim sistemini yormamaktadır. Vejetaryen diyetin alternatifi olan bu beslenme tarzı beslenme bakımından vejetaryen beslenmeden daha zengin bir beslenme yöntemine sahiptir.

Kilo vermeye yardımcı olabilecek olan lifli gıdalar ve kalorisi düşük besinleri içerisinde bulundurmaktadır. Bu sayede sağlıklı kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.

Pesketaryen beslenmede bulunan balıklarda Omega 3 yağ asidinin insan sağlığındaki yeri dolayısı ile kalp ve damar sağlığına, vücuttaki iltihaplanmanın azalmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca bu beslenme tarzına sahip olan kimselerin kolon kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğu çeşitli bilimsel çalışmalar içerisinde yer almaktadır.

Yağlı balıklarda D vitamini bulunmaktadır. Bu da pesketaryen beslenmeyi tercih eden insanların D vitamini ihtiyacını karşılayabilmesine olanak sağlamaktadır.

Pesketaryen Beslenmenin Zararları Nelerdir?

Her ne kadar pesketaryen beslenme listesi sağlıklı besinler bulunsa da aşırıya kaçılması sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Bu yüzden bu diyeti yaparken aşırıya kaçmadan balık tüketimi yapılmalıdır. Aşırıya kaçılması sonucunda balıklarda bulunan cıva insan vücudunda depolanarak kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Fazla balık tüketiminden dolayı cıva zehirlenmesi gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. O yüzden kontrollü bir şekilde beslenmekte fayda vardır. Bunun yanında taze hazırlanan ve işlenmemiş olan balıklar tüketilmelidir. Panelenmiş balık filotoları gibi hazır işlenmiş ürünlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Pesketaryen beslenmenin kırmızı et tüketimini yasak kılmasından dolayı demir alımı yetersiz kalabilmektedir. Bundan kaynaklı olarak demir ihtiyacını karşılayacak olan sebzelere diyetinizde yer vermeniz gerekmektedir. Besinlerin sağlığınız açısından yeterli miktarı karşıladığından emin olmalı ve ona göre uygulama kısmına geçmelisiniz.

Pesketaryen Beslenme Örneği

Kahvaltı:

  • Meyve suyu
  • Sebzeli omlet
  • Fındık
  • Tahıllı ekmek

Öğle:

  • Karides salata
  • Buğday ekmeği

Akşam Yemeği:

  • Makarna
  • Yoğurt
  • Közlenmiş sebze

Örnek bir menü bu şekilde olabilmektedir. Bu tarz bir beslenmeyi kendinize göre kişiselleştirebilir ve uygulamaya geçebilirsiniz. Uygulamaya geçmeden önce lütfen doktorunuza danışınız.

Pesketaryen Beslenme İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  • Pesketaryen Beslenme Hangi Besinlerin Tüketimine İzin Vermez?

Çok katı kuralların bulunmadığı bu diyet kesin kural beyaz ve kırmızı etin tüketimine izin vermemesidir. Bunun yanında trans yağ içeren besinlere de diyet içerisinde yer verilmemektedir.

  • Kimler Pesketaryen Beslenmeyi Tercih Etmemelidir?

Hamile, emziren kadınlar ve gelişim çağındaki çocuklara bu diyet önerilmemektedir.

  • Pesketaryen ve Vejetaryen Arasında Ne Fark Vardır?

Pesketeryanlar vejetaryenler arasındaki fark pesketaryen diyeti benimseyen insanlar deniz ürünleri ve balık tüketebiliyor oluşudur.

  • Pesketaryen Beslenme Sürdürülebilir mi?

Kalori kısıtlaması ya da sağlıksız olmaması sebebi ile sürdürülebilirliği yüksek bir beslenme tarzıdır. Ancak içerdiği besinler dolayısı ile pahalı bir beslenme tarzı olabilmektedir.

2 thoughts on “Pesketaryen Beslenme Nedir? Faydaları Nelerdir?

  1. Kardelen Naçar dedi ki:

    İlginç bir diyet veya beslenme şekli. Bende yeni yeni araştırıyorum ve merak ettiğim pesketaryen neden sadece balık yer?

    1. Pesketaryen terimi, et tüketmeyen ancak balık tüketen bir diyeti ifade eder. Pek çok insan, et tüketimini azaltarak sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeye çalışırken, pesketaryen diyeti bunu yapmanın bir yoludur.

      Pesketaryenler neden sadece balık yer diye bir kural yoktur. Ancak, genellikle balık, sağlıklı bir protein kaynağıdır ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tercih edilir. Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığı için faydalıdır ve beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca, balık da diğer hayvan kaynaklı proteinlerden daha düşük doymuş yağ içeriğine sahip olduğu için, genellikle daha sağlıklı bir seçim olarak kabul edilir.

      Bununla birlikte, pesketaryen diyeti kişisel tercihlere göre değişebilir. Bazı pesketaryenler, balık dışında sadece bitki bazlı yiyecekleri tüketirken, diğerleri süt ürünleri, yumurta gibi diğer hayvansal ürünleri de tüketebilirler. Bu nedenle, pesketaryen bir diyet, herkesin kendi sağlık hedefleri ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilebilir bir seçenektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir