K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Nasıl Giderilir?

K vitamini eksikliği yeterince K vitamini içeren besinleri diyetler ya da bazı hastalıklar sebebiyle tüketilmemesi sonucunda ortaya çıkan vitamin eksikliğidir. Sadece bu yüzden değil bazı ilaçların etkisi sebebiyle de K vitamini azalabilmektedir. Bu yüzden dengeli ve sağlıklı beslenilmeli eğer bir hastalık sonucu oluşan eksiklik söz konusu ise takviye edici gıdalar tüketilmedir.

K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nedir?

K vitamini eksiklik belirtileri diğer hastalıklarda vücudun sinyal verdiği gibi sinyaller vermeye başlar. Kişiler kendi sağlıklarında ki değişimleri fark ederek bir uzmana görünmelidirler. Belirtiler ise şu şekildedir:

  • Kan pıhtılaşmasında görev almasından kaynaklı olarak eksikliğinde aşırı kanamaya yatkınlık olabilmektedir.
  • Dışkının rengi siyah olur aynı zamanda da kanlı dışkılama görülebilmektedir.
  • Çabuk morarma gibi ciltte hassaslaşma görülebilmektedir.
  • Tırnakların alt kısmında kan pıhtılarının birikmesi görülebilir.
  • Sağlam deri ve organlarda kanamanın olması K vitamini eksikliği belirtilerindendir. Çünkü K vitamini eksikliği kanamaya yatkınlığa sebep olduğundan herhangi bir sorun görünmese bile burun kanaması, diş eti kanamaları gibi etkiler görülebilir.

K Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

Yetersiz ve dengesiz beslenme vitamin eksiklerinin görülmesine sebep olur. Bundan dolayı yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde, uzun süre kan sulandırıcı ilaç kullanan kimselerde, yine uzun süre antibiyotik kullanan kimselerde K vitamini eksikliği sık görülmektedir.

Yeni doğanlarda bu risk grubu içerisinde yerini almaktadır. Bunun sebebi ise bebeklerde ilk günlerde K vitamini vücut tarafından üretilmez. Çünkü vücutları K vitamini üretecek kadar gelişmiş olmaz.

K Vitamini Eksikliği Belirtileri

K Vitamini Eksikliği Belirtileri

K Vitamini Eksikliğinin Sebepleri Nedir?

K vitamini eksikliğinin sebepleri arasında kullanılan ilaçların çok büyük etkisi vardır. Ve bu ilaçların kullanım süresi de bir diğer etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sindirim sistemi hastalıkları genellikle K vitamini eksikliğine neden olmaktadır. Bunun en büyük örneklerinden birisi bağırsak emilim problemleri olan kişilerin besinlerdeki vitamini ve mineralin emilimini sağlayamadığından vitamin ve mineral eksikliğine neden olmaktadır.

Başka bir büyük etkene bakarsak K vitamini içeren besinlerin yeterli miktarda tüketilmemesidir.

K Vitamini Eksikliği Sonucunda Ne Olur?

K vitamini eksikliği sonucunda vücutta kolay morarma, kolay kanama gerçekleşir. K vitamini eksikliği kanamaya yatkınlık oluşturması nedeniyle tehlikeli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Öyle ki bebeklerde görüldüğünde beyin kanamasına yol açabilmektedir.

Aşırı kanamalar görülebildiğinden dolayı bu konuda ekstra dikkatli olunmalı ve olası kötü sonuçlara maruz kalmamak için kişinin vücudundaki anormalliklerin farkında olması gerekmektedir. Ve farkına vardıktan sonra tedavi sürecine başlamak için uzman doktorlardan yardım almalıdır.

K Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

K vitamini eksikliği öncelikle teşhis edilir ve tedavi sürecine geçilmektedir. Tedavi takviye gıdalar ile gerçekleştirilir. Takviye gıdalar ağız veya damar yolu olarak kullanılmaktadır. Bağırsak emiliminde problem olan hastalara genelde damar yolu ile takviye sağlanmaktadır. Yetişkinlerde kas içi veya deri altına enjekte edilmelidir.

Takviyelerin yanında kişilere uygun olan ve vitamin takviyesinin karşılanabileceği bir beslenme planı yapılarak tedavi sürecinde destek olması beklenir.

K Vitamini Fazlalığı Nedir ve Neye Sebep Olur?

K vitamini fazlalığı K vitamini içeren besinlerin aşırı tüketimi sonucu ortaya çıkar. Bunun sonucunda karaciğer fonksiyonlarını yerine getiremeyebilir. Bunun yanında kanın fazla pıhtı atmasına neden olmak gibi ciddi riskler doğurmaktadır. Bu nedenle yeterli ve dengeli bir hayat tarzı benimsenmeli ve vücudu ne eksik alarak ne de fazla alarak yormamalıyız.

K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

K vitamini içeren besinler süt ürünleri, sebzeler, meyveler ve kuruyemişlerde bulunmaktadır. Et ve yumurta gibi hayvansal gıdalar da K vitamini bakımından oldukça zengin besinlerdir. Nar, kivi, yaban mersini gibi meyveler de içerisinde bol miktarda K vitamini içermektedir.

Kuruyemişlere bakacak olursak; fındık, ceviz, kaju K vitamini içeren kuru yemişlerdir. Sebzelerden ise yeşil yapraklılar, bezelye, maydanoz gibi birçok besin içerisinde bulunmaktadır.

Yeterli ve dengeli bir miktarda bu besinlerin tüketimi K vitamini eksikliğinin önüne geçecektir.

K Vitamini İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  • K Vitaminine Vücut Neden İhtiyaç Duymaktadır?

K vitamini de diğer vitaminler gibi vücudun sağlıklı kalması ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu yüzden vücut K vitaminine ihtiyaç duymaktadır.

  • K Vitamininin Başka Bir Adı Var mı?

K vitamini iki türdür. K1 vitaminine filokinon adı verilmekte ve bitkilerde bulunan K vitamini türüdür. K2 vitamini ise menakinon adını alır ve genelde hayvansal gıdalarda bulunan vitamini türüdür.

  • K Vitamini Kalsiyum Depolar mı?

K vitaminin alt türü olan K2 vitamininin görevi kalsiyumu depolamaktır. K2 vitamini bakıldığında zaten hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Bu sayede güçlü iskelet yapısına destek olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir