E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Özel bir diyet uygulanması, bir hastalık nedeniyle ya da E vitamini içeren besinlerin yeterince tüketilmemesinden kaynaklı olarak E vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır. E vitamininin yeterince tüketilmemesi sonucunda ortaya çıkan eksikliğe E vitamin eksikliği denir. Bazı durumlarda bağırsakların E vitamininin emilimini yeterince sağlayamaması durumunda da eksiklik görülmektedir.

E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nedir?

Vitaminler vücutta eksildiğinde sinyaller vermeye başlar. Bu sinyaller sayesinde kontrole giderek eksikliğin kaynağını bulmamıza yardımcı olmaktadır. E vitamini eksikliği belirtileri ise vücutta kendini şu şekilde gösterebilmektedir:

  • E vitamini hormonal sistemin düzgün çalışmasını sağladığından eksikliğinde hormon bozuklukları, ürelojik hastalıklar gibi etkiler ortaya çıkmaktadır.
  • Bir antioksidan vitamini olan E vitamininin eksikliğinde sürekli stres hali görülmektedir.
  • Bağışıklığın düşmesine neden olduğundan enfeksiyonel hastalıklara yatkınlık da E vitamini eksikliğinin bir diğer göstergesidir.
  • Hücre hasarlarını önlemesinden kaynaklı olarak saç, cilt, tırnak sağlığında önemli rol oynar. Ve eksikliği söz konusu olduğunda, tırnaklarda sararma, kırılma, saçlarda sağlıksız görünme ve cilt hastalıkları gibi problemler görülebilmektedir.
  • E vitamini, merkezi sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamasından ötürü eksikliği söz konusu olduğunda kas yorgunluğu, uyuşukluk, yürüme bozukluğu gibi rahatsızlıklar görülmektedir.

E Vitamini Eksikliği Risk Grubu Kimlerdir?

E vitamini eksikliği yağ içeren besinleri beslenme düzenine eklemeyenlerde, ince bağırsakta emilimin gerçekleşmesine izin vermeyen hastalıklarda ya da alkol tüketen kimselerde görülebilmektedir. Yağ emilimi bozukluğu olan kişilerde görülmektedir.

E Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir

E Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir

E Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Yağ emilimini engelleyen hastalıklar E vitamini eksikliğine sebep olmaktadır. Prematüre bebeklerin sindiriminin güçsüz olması da E vitamin eksikliğine sebep olabilmektedir. Safra kesesi bozuklukları da E vitamini emilimi etkilediğinden dolayı E vitamini eksikliğine neden olabilmektedir. çeşitli yeme bozuklukları sonucunda da E vitamini eksikliği görülmektedir.

E Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?

E vitamini genetik hastalıklara yol açabileceği gibi kas hastalıklarına da yol açabilmektedir. Kasların üzerindeki etkileri göz önüne alındığında konuşma kaslarında zayıflığa ve kontrol güçlüğüne sebep olabilmektedir.

Retina ile ilgili hastalıklar da E vitamini eksiliği sonucunda görülebilmektedir. Eksikliği sonucunda görülen hastalıklardan bir diğeri de kalp hastalıkları ve damar sertleşmesi görülebilmektedir.

E vitamini hamilelik döneminde bebeğin gelişimine katkı sağlamaktadır bundan dolayı hamilelik döneminde E vitamini bebeğin büyüme ve gelişme durumunu olumsuz etkilemektedir.

E Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

E vitamini eksikliği E vitamini içeren besinleri öğünlere ekleyerek veya gerekli vitamin takviyesinin yapılması ile tedavi edilmektedir. Vitamin takviyesinin doktorun önerdiği dozda yapılması gerekmektedir.

E Vitamini İçeren Besinler

 E vitamini içeren besinler birçok besin içerisinde mevcuttur. Kuruyemişlerin içerisinde, bitkisel yağlarda, deniz ürünlerinde ve meyve, sebzeler içerisinde bulunmaktadır. Ay çiçeği çekirdeği dışındaki yağda da E vitamini bulunmaktadır.

Kuruyemişleri kahvaltılık gevrekler ve sütle tüketerek vücut için ihtiyaç olan E vitamini karşılanabilmektedir. Avokadoyu da salatasını yaparak ya da ekmek üzerine sürülerek tüketildiğinde E vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Anne sütü de E vitamini bakımından çok zengindir. Bebeklerin emzirilme dönemlerinde anne sütünden mahrum kalmaması E vitamini eksikliğinin önüne geçecektir.

E vitamininin en çok bulunduğu besinler; ay çekirdeğinin kendisi ve yağı, pamuk yağı, mısır yağı gösterilebilir.

E Vitamini Fazlalığında Ne Olur?

Eksikliğinin zararları olduğu gibi fazlalığının da zararları vardır. Hafif semptomlar arasında sindirim sistemi problemleri görülürken ağır semptomlarda kan pıhtılaşmasına müdahale ederek beraberinde büyük sorunlara neden olabilmektedir.

Bunların yanında retinaya olan etkisi sonucunda görme problemlerine neden olabilmektedir. Prostat büyümesi de fazlalığında görülen semptomlar arasında yer almaktadır.

E Vitamini Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Günlük Tüketilmesi Gereken E Vitamini İhtiyacı Nedir?

Dört yaş ve üzeri bireyler için 12 mg E vitamini alınması önerilmektedir

  • E Vitamini Takviyeleri Günlük Ne Kadar Kullanılmalı?

E vitamini takviyeleri kapsül olarak üretilmektedir. Günlük bir kapsül kullanımı uygundur.

  • E Vitamini Ne İle Birlikte Kullanılmalıdır?

Bitkisel yağlar ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

  • E Vitaminini Kimler Kullanmamalı?

Bazı durumlarda hamilelerin ve emziren annelerin kullanması uygun bulunmamaktadır. Yine aynı şekilde E vitamini diyabet ve kronik hastalıkları olanlara ya da kan hastalıkları bulunanlara tavsiye edilmeyebilmektedir. Bundan dolayı vitamin alımları doktor kontrolü altında yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir