B7 Vitamin Eksikliği Belirtileri

Vitaminler belirli dönemlerde, belirli sebeplere bağlı olarak vücutta azalabilmektedir. Ya da kişinin dengeli beslenmemesi, yeterince vücuda alınmaması nedeniyle ortaya vitamin eksikliği çıkabilmektedir. B7 vitamin eksikliği çok sık görülmese bile yeterince alınmadığı takdirde eksiklik ortaya çıkar. B7 bakımından zengin olan besinleri tüketmemek sonucunda ortaya çıkan vitamin eksikliğine B7 vitamini eksikliği denir.

B7 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B7 vitamin eksikliği belirtileri kendini birçok şekilde ve kişiden kişiye değişebilen belirtilerle göstermektedir. Bunlara bakıldığında:

  • B7 vitamini aynı zamanda saç vitamini olarak geçmektedir. Bu yüzden vücutta bulunan B7 vitamini azaldığında saç dökülmesi, saç uçlarında kırılma, saçın sağlıksız görünmesi gibi birçok belirti ortaya çıkabilmektedir.
  • B7 vitamini keratin üretiminde rol oynamasından dolayı tırnak sağlığında da oldukça önemli bir vitamin olmasından kaynaklı olarak eksikliğinde tırnak kırılmaları sıklıkla görülen belirtiler arasındadır.
  • Vitaminlerin cildin sağlıklı görünmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak eksiklik durumu söz konusu olduğunda ciltte pul pul olma, kızarıklık gibi problemler ortaya çıkmaktadır.
  • Ani kilo kaybının nedeni olarak B7 vitamin eksikliği gösterilebilir. Çünkü eksikliği durumunda kişide iştahsızlığa neden olmaktadır. Bunun sonucunda kişi istemeden ani kilo kaybına uğramaktadır.
  • İştahsızlığa neden olmasından dolayı bu süreçte yeteri kadar besin alınamadığından bağışıklık sisteminin düşmesine de neden olarak enfeksiyonel hastalıklara yatkınlık ortaya çıkabilmektedir.
  • Tiroid ve adrenal bezlerin görevlerini yerine getirmesine katkı sağladığından dolayı eksikliğinde metabolizma ve enerji durumunu olumsuz etkileyebilmektedir.
  • Kas ve diğer dokuların yenilenmesinde büyük bir rolü olması sebebiyle eksikliği söz konusu olduğunda kas ağrılarına sebep olmaktadır.
  • Enerji durumunu etkilemesi sebebi ile eksikliğinde depresif hissetmeye neden olabilmektedir.
B7 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir

B7 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir

B7 Vitamini Eksikliğinde Risk Grubu Altında Kimler Vardır?

  • Hamilelik döneminde vitamin ihtiyaçları artış göstermektedir. Bu yüzden B7 vitamini de bu dönemlerde düşüş gösterebilir. Yani hamilelik döneminde ve emzirme döneminde kadınlar risk grubu içerisinde yer almaktadır.
  • Sindirim sistemi problemleri olan insanlarda B7 vitamini emilimi gerçekleşmeyeceğinden ya da emiliminin az olmasından kaynaklı olarak risk grubu altında sindirim sistemi problemi olan bireyler vardır.
  • Antibiyotik tedavisine uzun süre devam edilen kişiler de risk grubunda yer almaktadır.
  • Aşırı alkol ve tütün ürünleri tüketmek bağışıklığı çökerttiğinden dolayı bu kimseler de risk grubu içerisindedir.

B7 Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Vücutta olması gerekip de olmayan tüm ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin eksikliğinde birçok rahatsızlık olabilmektedir. Vitamin eksikliğinin dozuna göre hastalıkların da şiddeti artabilir ya da azalabilir. B7 vitamin eksikliğinin sebep olduğu hastalıklar:

  • Dokuların yenilenmesinde görev alan B7 vitamini eksikliği sonucunda kas dokuları zarar görebilmektedir. Buna bağlı olarak kas hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.
  • Biotin (B7) kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeni ile eksikliği söz konusu olduğunda kalp damar rahatsızlığı, tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
  • Enerji üzerindeki etkisi ile de eksikliğinde depresyon gibi bilişsel rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Günlük B7 Vitamini İhtiyacı Nedir?

Vitamin ihtiyacı yaşa ve cinsiyete bağlı değişkenlik göstermektedir. Bunun sebebi insanların her yaşta ihtiyacı olan vitamin miktarı farklıdır. Ancak 5 ile 30 mikrogram arasında değiştiğini söylemek mümkündür.

B7 Vitamini İçeren Besinler

B7 vitamini içeren besinler bakıldığında azımsanamaz. Çünkü birçok besin içerisinde B7 vitamini bulundurmaktadır. Besinlerdeki B7 vitamininden en yüksek miktarda fayda görebilmek için bitki kökenli besinleri çiğ ya da az pişmiş tercih etmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde pişmesi gereken besinleri de aşırı pişirmemelisiniz. Çünkü bu besindeki biotin seviyesinin düşmesine neden olur. B7 vitamini içeren besinlere bakıldığında:

  • Bir adet iyi pişmiş bir yumurta kişinin günlük ihtiyaç duyduğu B7 vitaminin dörtte biri kadarını karşılamaktadır.
  • Kırmızı et ve sakatatlar da B7 açısından zengin besinlerdir. 84 gram pişmiş ciğerde günlük ihtiyacın dörtte birinden daha fazlası bulunmaktadır.
  • Somon balığının 113 gramı günlük ihtiyacın %15’ini karşılamaktadır.
  • Badem, fıstık gibi kuruyemişlerin de 5 gramında ortalama 4 mikrogram biotin bulunmaktadır.
  • Bir kase domates içerisinde de günlük ihtiyacın dörtte biri kadar biotin bulunmaktadır.
  • Fesleğen, acı biber, ahududu gibi daha birçok sebze, meyve ve baklagil içerisinde bulunan B7 ulaşılması zor bir vitamin çeşidi değildir.

Bu besinleri tüketmek eksikliğinizi azaltacak ya da yeteri kadar B7 almanızı sağlayacaktır. Yeterli ve dengeli bir beslenme tercih edildiğinde vitamin ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Biotin Eksikliği Belirtileri

Biotin Eksikliği Belirtileri

B7 Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

B7 vitamin eksikliğinin önüne düzenli ve dengeli beslenme biçimi ile geçilebilir. B7 vitamini eksikliğini gidermek için mutlaka kahvaltı yapılmalı ve kahvaltıda yumurta sarısı tüketilmelidir. Beslenmenin yanında takviye gıdalarla ya da doktorun önerdiği ilaçlar ile eksiklik giderilebilmektedir.

Biotin (B7) Nasıl Kullanılır?

Biyotin hapın, tablet halinde kullanımı mevcuttur. Kozmetik ürünlere eklenen formları da bulunmaktadır. Tabletler için önerilen miktar 30 mikrogramdır. Bu miktar besinlerden karşılanabileceği için doktor tavsiyesi olmadan kullanımı doğru değildir. Fazlasının zarar verebileceği ihtimali göz önünde bulundurularak ona göre kullanım sağlanmalıdır.

B7 Vitamini Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Biyotin İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Biyotin bir vitamin çeşididir ve besinlerin içerisinde bulunmaktadır. Doktorunuz tarafından takviye almanız söylendiğinde hap tabletler ya da kozmetik ürünlerle erişebilirsiniz.

  • B7 Vitamin Eksikliğinde Ne Olur?

Yaygın belirtiler arasında saç dökülmesi ve ciltte sağlıksız bir görünüm gibi etkileri bulunmaktadır.

  • B7 Vitamini Fazla Alınırsa Ne Olur?

Zehirlenme yaygın görülmese de aşırı alımında bu mümkündür. Hissizlik, yürüyememe, uykusuzluk belli başlı belirtilerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir