B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur

Vücuda yeterli miktarda B12 vitaminin alınmaması sonucunda oluşan vitamin eksikliğidir. Bu durum sonucunda sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalıcı hasarlar oluşabilir. B12 vitaminin biraz düşmesi bile hastada depresyon, dikkat eksikliği, bilinç kaybı, uykusuzluk ve denge problemlerine neden olabilmektedir. Bundan dolayı yeterli miktarda alınması gerekmektedir.

B12 Vitamini Eksikliğini Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri ciddi derecede azalma gösterene kadar fark edilmeyebilir. Semptomların yavaşça ortaya çıkıp gittikçe yoğunlaşması da görülebilir. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • B12 vitamini, sinir sisteminin çalışmasını da sağladığından eksikliğinde unutkanlık, duygu durum bozuklukları gibi bilişsel problemlere neden olabilmektedir.
  • Alyuvarların üretiminde rol oynadığından eksikliğinde alyuvar azlığına neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ise üşüme, titreme, halsizlik gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
  • B12 eksikliği anemiye neden olduğundan dolayı regl problemleri ve kalp çarpıntısı ortaya çıkabilmektedir.
  • Hücrelerin yenilenmesini sağlayan bu vitaminin eksikliğinde saç, tırnak ve deri sağlığında olumsuzluklara neden olabilmektedir.

Eğer kısa süre içerisinde teşhis konulmaz ise ilerleyen zaman diliminde birçok ciddi hastalıklara yol açan B12 eksikliği tehlikeli bir sağlık durumudur. Bu yüzden yeterli miktarda vitamin alımı sağlanarak vücudun ihtiyacı giderilmelidir.

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar

B12 Vitamini Eksikliğine Ne Sebep Olur?

Vitamin eksikliğine sebep olan birçok etken vardır. Vejetaryen beslenme tarzı ve mide küçültme ameliyatları B12 eksikliğine neden olmaktadır. Bağırsak emilimini zayıflatan hastalıklarda B12 vitamini eksikliğine sebep olmaktadır.

Bunların yanında yetersiz hayvansal gıda tüketimi, dengesiz beslenmenin de B12 vitaminin eksikliğine neden olduğu bilinmektedir. B12 vitamini eksikliği tehlikeli sonuçları olan bir vitamin eksikliğidir. Gerekli önlemler alınmalı ve sağlıklı bir beslenme şekli tercih edilmelidir.

B12 Vitamini Eksikliği Nedir

B12 Vitamini Eksikliği Nedir

B12 Vitamini Değerleri Nasıl Yükseltilir?

Ciddi boyutlarda olan B12 vitamini eksikliğinde, haftalık B12 vitamini enjeksiyonları veya yüksek dozlu haplar ile B12 takviyesi yapılmaktadır. Eksiklik ciddi boyutta değil ise multivitaminler aracılığı ile kontrol edilebilmektedir.

Bağırsakta gerçekleşen emilim problemleri veya vegan beslenmeden kaynaklı B12 vitamini eksikliği dışında kişinin eksikliği kolay bir şekilde giderilebilir. Gerek vitamin içeren besinlerin takviyesi ile gerekse takviye ilaçlarla kısa bir zaman diliminde B12 vitamin ihtiyacı giderilir.

B12 Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

  • Bağırsak problemi olan insanlar B12 vitamini emilimini gerçekleştiremeyeceği için risk grubu içerisinde yer almaktadır.
  • Alkol tüketimi bağırsak emilimini azalttığından aşırı alkol tüketen bireylerde B12 eksikliği görülmektedir.
  • Hayvansal gıda tüketmeyen, vegan ya da vejetaryen beslenme tarzına sahip bireyler B12 eksikliği yaşamaktadır. Çünkü B12 genelde hayvansal gıdalarda bulunmaktadır.

Günlük B12 Vitamini Ne Kadar Alınmalı?

Günlük vücudun B12 ihtiyacı 2-3 mikrogramdır. Hamilelerde, emzirenlerde ve yaşlı bireylerde bu miktar biraz daha fazladır. Uygun bir beslenme tercih edildiğinde B12 eksikliği önlenecektir.

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir

B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

B12 eksikliği ilaç tedavisi olarak uygulanabildiği gibi enjeksiyonla da tedavi edilebilmektedir. Öncelikle eksikliğe neden olan etken bulunarak ona göre bir tedavi uygulanmaktadır. Bağırsak hastalıklarından dolayı olan eksikliklerde B12 vitamini enjeksiyonla verilerek tedavi edilmektedir. Dozun seviyesini doktor hasta ihtiyacına göre belirlemektedir.

B12 Vitamini İçeren Besinler

B12 vitamini içeren besinler daha çok hayvansal gıdalardır. Bitkisel besinlerde bulunmadığından vegan ya da vejeteryan beslenme tarzını benimseyen kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Günlük beslenme planı içerisine B12 kaynağı olan besinleri dahil ederek beslenme alışkanlıklarını kendilerine göre düzenlemeleri gerekmektedir. Yapılan kan testi ile B12 eksikliğinin teşhisi konulmaktadır. Eğer eksiklik varsa bu duruma ekstra önem gösterilmelidir. Her ne kadar eksikliği kolaylıkla giderilebilse de B12 eksikliği ciddi boyutlara ulaştığında sonuçları ağır olabilmektedir.

B12 vitamini içeren besinler sıralanacak olursa:

  • Ciğer ve kırmızı etin yaklaşık 190 gr’lık porsiyonu günlük B12 ihtiyacını %467 oranında karşılar.
  • Yumurta günde 4 adet yendiğinde günlük B12 vitamin ihtiyacını karşılar.
  • Kefir, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri,
  • Süt B12 bakımından zengindir . 240 ml’lik yağlı süt günlük B12 ihtiyacının %46’sını karşılar.
  • Deniz ürünleri de B12 içermektedir. 20 adet küçük midye günlük B12 vitamini ihtiyacının %7 kadarını karşılamaktadır.
  • Sakatat ürünleri bol miktarda B12 vitamini içerir. Ortalama olarak 100 gr’lık kuzu karaciğeri günlük B12 ihtiyacının %3,57’sini karşılamaktadır.
  • B12 vitamini bakımından zengin olan sebzeler arasında; mercimek, brokoli, ıspanak, taze fasulye, bezelye ve maydanoz bulunmaktadır.
  • B12 vitamini içeren meyveler ise; narenciye, muz ve avokado B12 bakımından en zengin içeriğe sahip meyvelerdir.

Besinlerin değerlerini kaybetmeden vücudunuza almak istiyorsanız çok fazla pişirmemeniz gerekmektedir. Izgara türleri besin değerlerinin en az kayıp görüldüğü şeklidir. Bundan dolayı besinleri ızgara şeklinde tüketmeniz tavsiye edilir. Eğer mümkünse besinleri işlem uygulamadan ya da uygulanıyorsa en az işlemden geçirilerek tüketilmelidir.

B12 bakımından zengin gıdalar genellikle hayvansal gıda olduklarından dolayı yüksek miktarda kolesterol barındırmaktadır. Bu yüzden bu besinler vücuda alınırken kontrollü bir şekilde alınması gerekmektedir.

B12 Vitamini İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  • B12 Meyvelerde Bulunur mu?

Narenciye, muz ve avokado içeriğinde B12 vitamini bulundurmaktadır.

  • B12 Eksikliğini Ne Tetikler?

Bağırsak hastalıkları ve aşırı alkol tüketimi B12 eksikliğini tetiklemektedir.

  • Stres B12 Eksikliğine Sebep Olur mu?

Yoğun stres, depresyon, panik atak vb. durumlar B12 eksikliğine neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir